Plasma

Plasma 

Plasmasnijden vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten. In 1941 was men voor de oorlog opzoek naar een betere manier om lichte metalen te verbinden. Het resultaat van dit onderzoek is het welbekende TIG lassen. In 1950 begon men te spelen met het TIG las proces. Door de gastoevoer af te knellen veranderde de eigenschappen van het TIG proces. De lasboog wordt dan vernauwd, de gassnelheid en de hitte bestendigheid worden hoger. Hierdoor worden ook de voltage en temperatuur aanzienlijk verhoogd. In plaats van te lassen werd materiaal weg gesmolten en door de hoge gassnelheden werd al het gesmolten staal weggeblazen.


Het proces

Door het gevonden plasmaproces intensiever uit te voeren kunnen hoge temperaturen gerealiseerd worden. De temperaturen kunnen oplopen tot 25.000 graden Celsius. Het uiteindelijke proces werkt als volgt. Een gas wordt onder hoge druk door een kleine opening verdrongen. In het midden van deze kleine opening bevindt zich een negatief geladen elektrode. Door deze negatief geladen elektrode vlak bij het positief geladen product te brengen komt een stroomkring tot stand. Deze stroomkring veroorzaakt een boog die het gas verwarmt. Het gas wordt verwarmd tot dat deze veranderd in plasma, dit plasma heeft een hoge temperatuur en snelheid. Dankzij de intense hitte wordt het metaal weggesmolten en zal de snijsnede ontstaan. Hierna kan de snij kop bewogen worden om de verlangde contouren uit te snijden.

Toepasbaarheid Plasma snijden

Plasma snijden is goed te gebruiken bij een dikte van 1 mm tot 20-25 mm. Daarboven gaat de snelheid omlaag, waardoor autogeen sneller en kwalitatief mooier wordt. Plasma snijden kan gebruikt worden bij verschillende materialen zoals roestvast staal, gietstaal en aluminium. Het voordeel van plasma ten opzichte van autogeen snijden is, dat bij plasma snijden er minder warmte in de plaat komt, waardoor het materiaal minder snel krom wordt.

De voordelen van plasma snijden:

  • Geen vervorming dankzij zeer geringe warmte-inbreng;
  • Grote nauwkeurigheid;
  • Uitstekende lasbaarheid
  • Strakke snijvlakken;
  • Nabewerking nauwelijks nodig.

h Nadelen van het plasmasnijden zijn dat de haaksheid van het te snijden product minder goed is. ( dit komt door de druppelvormige snij straal), en het is een duurder proces.


Materiaal & diktes

MATERIAAL                                                   MINIMALE DIKTE              MAXIMALE DIKTE
S355J2+N (S355J2G3, st 52-3N) 2mm 25 mm
S235JR (S235JRG2,st 37-2 ) 2 mm 25 mm
Dillimax 690T (hoge sterkte staal) 6 mm 25 mm
Dillidur 400V (slijtvast 400HB) 8 mm 25 mm
Dillidur 500V (slijtvast 500HB) 8 mm 25 mm
Grade A op aanvraag
Tranenplaten op aanvraag
Cortenstaal op aanvraag
Platen kunnen worden voorzien van Sigma Weld / Lasmenie
Andere diktes en afmetingen op aanvraag.

Vragen of meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u graag meer informatie over de mogelijkheden die wij u kunnen bieden, dan kunt u hiernaast gebruikmaken van het contactformulier.

Offerte op maat?

Wilt u graag een vrijblijvende offerte aanvragen of wilt u een afspraak voor een offerte op maat, dan kunt u hiernaast gebruikmaken  van het contactformulier. Wij streven er altijd naar om zo snel mogelijk te reageren.

4 + 10 =