Autogeen

Autogeen

Het oudste proces voor het snijden van staal is het autogene proces waarbij de vlam het materiaal verhit tot ontstekingstemperatuur en de extra toegevoerde zuurstof daarna het snijproces uitvoert. Andere snijmethoden als plasma, laser en waterstraal zijn ontwikkeld om (veelal) ook andere metalen dan staal te kunnen snijden, maar deze hebben daarnaast beperkingen zoals de hoogte van het investeringsbedrag, de maximaal te snijden dikte of de snijsnelheid. Nog steeds is het autogeen snijden het meest toegepaste thermische snijproces in de metaalverwerkende industrie en het verdient dan ook de volle aandacht.


Het proces

Autogeen snijden, snijwerk dat ook wel brandsnijden wordt genoemd, behoort tot de fysisch scheidende technieken. Autogeen snijden is een thermische bewerkings-techniek. Door de gasvlam wordt het staal voorverwarmd tot dicht onder de ontstekingstemperatuur( ca 1150 ºC )waarna er oxidatie plaatsvindt in een afzonderlijke stroom van zuurstof. Deze afzonderlijke stroom wordt aangevoerd door het hart van de autogeen snijbrander.  De verbranding levert dusdanig veel warmte dat verder verwarmen niet meer nodig is. De vlam blijft echter wel nodig om het vloeibare slak weg te blazen en om het proces bij eventuele onderbrekingen opnieuw te starten. De voorverwarmtemperatuur neemt toe bij een toenemend koolstofgehalte van het staal. Het feitelijke snijwerk uitgevoerd tijdens het autogeen snijden vindt voor het grootste gedeelte plaats door verbranding en voor het overige deel uit smelt (slak). Van belang is, dat de slak vloeibaar moet zijn tijdens het proces. Dan wordt deze makkelijk weggeblazen.

Toepasbaarheid Autogeen Snijden

Gezien de procesvoorwaarden is er dus een beperking in het aantal typen materialen dat autogeen is te snijden, maar zo zijn de mogelijkheden ten aanzien van de te snijden plaatdikte vrijwel onbeperkt en uniek te noemen. Vanaf circa 6 mm tot meer dan 500 mm plaatdikte is met de vlam te snijden. Andere thermische snijprocessen moeten bij een dikte vanaf ongeveer 25 mm afhaken. De toepassingen liggen in het zowel handmatig als gemechaniseerd snijden van plaatdelen in dekonstruktie, machine-, apparaten- en scheepsbouw.

De voordelen van autogeen snijden:
  • Goedkoper snijproces ten opzicht van plasmasnijden
  • Snede aan de boven- en onderzijde gelijk.
  • Mogelijkheid om met meerdere snijkoppen te snijden.
  • Diktes van 25mm tot 500mm mogelijk.

h
Nadelen van het autogeen snijden is dat de plaat krom kan trekken door de hitte.


Materiaal & diktes

MATERIAAL                                                   MINIMALE DIKTE              MAXIMALE DIKTE
S355J2+N (S355J2G3, st 52-3N) 6 mm 200 mm
S235JR (S235JRG2,st 37-2 ) 6 mm 150 mm
Dillimax 690T (hoge sterkte staal) 6 mm 110 mm
Dillidur 400V (slijtvast 400HB) 8 mm 120 mm
Dillidur 500V (slijtvast 500HB) 8 mm 100 mm
Grade A op aanvraag
Tranenplaten op aanvraag
Cortenstaal op aanvraag
Platen kunnen worden voorzien van Sigma Weld / Lasmenie.
Andere diktes en afmetingen op aanvraag

Vragen of meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u graag meer informatie over de mogelijkheden die wij u kunnen bieden, dan kunt u hiernaast gebruikmaken van het contactformulier.

Offerte op maat?

Wilt u graag een vrijblijvende offerte aanvragen of wilt u een afspraak voor een offerte op maat, dan kunt u hiernaast gebruikmaken  van het contactformulier.

Wij streven er altijd naar om zo snel mogelijk te reageren.

1 + 15 =