Laser & Water

Laser  

Lasersnijden is een industriële bewerkingstechniek. Een laser is een elektromagnetische stralingsbron die licht uitzendt in een bijna evenwijdige bundel. Om met de laserstraal te kunnen snijden, moet die worden gefocusseerd tot een lichtcirkel waarvan de diameter slechts fracties van een millimeter bedraagt. Hierdoor wordt de intensiteit van de straal zo groot, dat door smelten en verdampen van het materiaal zeer smalle en nauwkeurige gleuven kunnen worden gemaakt. Met de scherpe laserstraal kan men een groot aantal metalen en niet-metalen zoals kunststoffen, glas, hout en textiel snijden. Lasersnijden van metaal kan vanaf een vermogen van 100 watt. Voor het snijden van niet-metalen is 12 watt al voldoende.

Het proces

Bij het snijden van metalen is de hoge vermogensdichtheid van de laserstraal vaak niet voldoende om een goede kerf te maken of het materiaal door te snijden. Er wordt dan gebruikgemaakt van hulpgassen. Om oxidatie van de snijkanten tegen te gaan, zal meestal edelgas worden gebruikt. Dit is het lasersmeltsnijden. Helium is gas wat kan worden gebruikt, maar is erg duur. Daarom wordt ook met argon of stikstof gewerkt. Wanneer ongelegeerd of laaggelegeerd staal wordt gesneden, zal een reactief gas zoals perslucht of zuurstof worden toegepast. Dit is het laserbrandsnijden. De zuurstof wordt met een coaxiale gasstroom tot vlak boven het oppervlak van het materiaal gebracht. Het gas zal onder invloed van de laserbundel de uiteindelijke snijreactie veroorzaken. Door de exotherme reactie die het gas veroorzaakt, wordt een vijf keer zo grote snijsnelheid mogelijk als wanneer met een edelgas zou worden gewerkt. De kwaliteit van de snijkanten is wel minder goed.


Water  

Bij het waterstraalsnijden wordt water onder hoge druk van ca. 3800 bar door een kleine opening (nozzle) geperst waardoor een snijdende werking ontstaat. Het water bereikt snelheden van 750m per seconde, dit is 2,5 keer sneller dan het geluid, en wordt zo door bijna alle materiaalsoorten geblazen. Er zijn twee verschillende mogelijkheden: het snijden met puur water voor de zachtere materialen en het snijden met een abrasief (schuurmiddel) voor hardere materialen. Waterstraalsnijden is een uitstekende aanvulling op andere snijmethoden.

De voordelen die waterstraalsnijden biedt ten opzichte van de meer traditionele snijtechnieken zijn onder andere:

  • Snede van constante, hoge kwaliteit
  • Geen warmte-inbreng, waardoor de structuur van het materiaal niet wordt aangetast
  • Hoge nauwkeurigheid ± 0,1 mm
  • Grote vormvrijheid
  • Nagenoeg geen braamvorming
  • Geen stof of giftige dampvorming
  • Geen vekleuring of vervorming

Laser en water Snijtechnieken

Staal op maat heeft zelf geen lasersnijmachine staan en ook geen watersnijmachine. Het zijn beide hele andere snijtechnieken dan autogeen en plasma waarin wij gespecialiseerd zijn. Toch kunnen wij u (als niet laser/water snijders) misschien wel het beste ten dienst zijn op deze gebieden. De ene laser of watersnijder is de andere niet en wij kennen deze markt wel heel goed, vooral op het gebied van ijzer snijden. Hierdoor kunnen wij uw aanvraag altijd bij de beste snijbedrijven van Nederland neerleggen en een kwalitatief hoog product voor een juiste prijs aanbieden. Uit onze ervaring weten we dat het toepassen van de juiste techniek op het juiste materiaal voor de beste prijs/kwaliteit verhouding zorgt.


Vragen of meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u graag meer informatie over de mogelijkheden die wij u kunnen bieden, dan kunt u hiernaast gebruikmaken van het contactformulier.

Offerte op maat?

Wilt u graag een vrijblijvende offerte aanvragen of wilt u een afspraak voor een offerte op maat, dan kunt u hiernaast gebruikmaken  van het contactformulier.

Wij streven er altijd naar om zo snel mogelijk te reageren.

10 + 12 =